Saya nak ikut resepi ni je esok..nampak simple..bahan2nya pon x banyak..harap2 menjadi la ye..hehe..
Bahan-bahan
6 ketul ayam 3 sudu besar cili kisar 4 cawan santan pekat 6 biji bawang merah* 2 biji bawang putih* 1 inci halia* 1 inci kunyit hidup* 1/2 inci lengkuas* 4 batang serai* 2 sudu besar gula pasir 2 sudu besar gula tebu/gula melaka 1 asam keping garam secukupnya
Untuk perapan :
4 biji bawang putih 2 inci halia serbuk kunyit dan garam
Cara-caranya
- Perap ayam dengan bawang putih dan halia serta serbuk kunyit dan garam dan perap sehingga 2-3 jam di dalam peti sejuk.
- Kisar bahan bertanda * sehingga lumat dan masukkan ke dalam periuk bersama asam keping dan cili kisar.
- Masukkan santan dan hidupkan api dan masak dengan api sederhana kecil sehingga mendidih.
- Masukkan ayam sekejap dan keluarkan semula (1/2 masak).
- Biarkan kuah tadi masak sehingga pekat.
- Masukkan ayam 1/2 masak kedalam oven dengan suhu 200 dan balikkan ayam sambil sapu dengan kuah percik tadi sehingga ayam kekuningan. ** saya x guna oven rasenye esok..saya bakar atas kuali je la..senang..hehe
credit : kakinakl.com
salam ziarah
ReplyDeletesebaiknya kamu bagi link akak yer
Ade kat bawah tu..
ReplyDeleteKakinakl.com
:)