Saturday, January 10, 2015

Resepi Bingka @ BengkangPandan

Resepi Kueh Bakar Pandan

1 cawan Gula
1 cawan air pandan (pandan di kisar dan di tapis airnya) boleh dicampur sedikit kaler hijau untuk warna lebih menarik
2 cawan tepung
2 suku cawan santan kelapa
2 sb mentega
3 biji telur
sedikit garam
Bijan - tapi kalau xde bijan, boleh ditukarkan kepada choclate rise.. (serius sedap!!)

Cara2nya:

* masukkan semua bahan2 di atas di dalam pengisar (blender) - sebati
* panaskan oven bersama loyang yang telah di oleskan minyak di dalamnya..
* bila loyang dah panas.. keluarkan loyang itu dan isikan adunan itu semua ke dalam nya.. * bakar suhu 150-170 dalam masa 1 jam setengah macam tu la..
* setelah beberapa minit di dalam oven.. taburkan coklat rise di permukaan adunan tadi..

Senang je kan? Boleh la cuba..hehe..

No comments:

Post a Comment