KUIH LAPIS - Resepi asal Pn. Rogayah Ibrahim
Bahannya :
5 cawan santan(jangan pekat dan jangan cair sangat)
1 cawan gula
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
Secubit garam1/2 sudu teh perisa rose
Pewarna pink
Caranya :
* Panaskan santan dan gula sehingga gula menjadi hancur. Sejukkan.
* Panaskan periuk pengukus dan pastikan air menggelegak/mendidih dengan api yang kuat.
* Masukkan tepung gandum dan tepung beras ke dalam santan. Masukkan juga garam dan perisa rose. Tapis.
* Bahagikan adunan kepada 2 bekas yang berasingan.
* Masukkan pewarna pink ke dalam bekas tersebut(satu bekas warnanya lebih terang daripada satu bekas yang satu lagi atau biarkan tanpa warna)
* Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan dasarnya alas dengan plastik.
* Kukus setiap lapisan selama 5 atau 7 minit. Bagi lapisan terakhir kukus selama 10 - 15 minit.
* Keluarkan dari pengukus dan sejukkan dan bolehlah di potong
5 cawan santan(jangan pekat dan jangan cair sangat)
1 cawan gula
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
Secubit garam1/2 sudu teh perisa rose
Pewarna pink
Caranya :
* Panaskan santan dan gula sehingga gula menjadi hancur. Sejukkan.
* Panaskan periuk pengukus dan pastikan air menggelegak/mendidih dengan api yang kuat.
* Masukkan tepung gandum dan tepung beras ke dalam santan. Masukkan juga garam dan perisa rose. Tapis.
* Bahagikan adunan kepada 2 bekas yang berasingan.
* Masukkan pewarna pink ke dalam bekas tersebut(satu bekas warnanya lebih terang daripada satu bekas yang satu lagi atau biarkan tanpa warna)
* Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan dasarnya alas dengan plastik.
* Kukus setiap lapisan selama 5 atau 7 minit. Bagi lapisan terakhir kukus selama 10 - 15 minit.
* Keluarkan dari pengukus dan sejukkan dan bolehlah di potong
No comments:
Post a Comment