Pagi td, sy dah buat nasi goreng, utk anak2 sarapan sebelum pergi kelas mengaji..
Kemudian buat pulak bubur nasi, bubur kosong disimpan untuk baby saya..dan selebihnya saya masukkan carrot, ayam n bawang, ni untuk anak2 makan balik dari mengaji nnt..hehe..
Pastu tadi ternampak resepi ayam ni kat FB..kebetulan memang saya nak masak ayam, tapi x banyak pon..ade la 5 ketul..
Maka, jadilah ayam ni..sedappp wooooo..hehe..
Ni saya copy paste je resepi dalam fb tadi..boleh la kawan2 cuba.. :)
AYAM MASAK SERAI
Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam dipotong kecil2 ( sebesar 2inci x 2 inci) dan dibersihkan
- 6 batang serai dititik sehingga pecah bawahnya ( sekiranya tidak pecah bawahnya, rasa serai itu kurang dan serai lambat kering)
- 2 keping asam gelugor
- Garam dan kunyit
- Bahan untuk di kisar:
- 6 biji bawang merah
- 1 labu bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- sebesar ibujari halia
- 20 tangkai lada kering dibuang biji dan direbus
Caranya:
* Ayam di lumur dengan garam dan kunyit dan digoreng separuh masak
* Angkat ayam dan toskan minyaknya
* Tumiskan bahan2 yang telah dimesin sehingga agak garing. Masukkan serai dan goreng lagi
* Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi bersama asam gelugor dan goreng lagi sehingga serai kering.
* Sekiranya serai belum cukup kering dan tidak naik minyak, ini menunjukkan bahawa ayam serai masih belum siap untuk di makan.
* Angkatkan semuanya dan boleh dimakan dengan nasi putih panas2 atau dengan nasi impit.
## bahan2 tu ikut kesesuaian jumlah ayam yang ada ye..
Tak terliur ke?hehe.. cepat laaaa..gi cuba.. :)
- 6 biji bawang merah
- 1 labu bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- sebesar ibujari halia
- 20 tangkai lada kering dibuang biji dan direbus
Caranya:
* Ayam di lumur dengan garam dan kunyit dan digoreng separuh masak
* Angkat ayam dan toskan minyaknya
* Tumiskan bahan2 yang telah dimesin sehingga agak garing. Masukkan serai dan goreng lagi
* Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi bersama asam gelugor dan goreng lagi sehingga serai kering.
* Sekiranya serai belum cukup kering dan tidak naik minyak, ini menunjukkan bahawa ayam serai masih belum siap untuk di makan.
* Angkatkan semuanya dan boleh dimakan dengan nasi putih panas2 atau dengan nasi impit.
## bahan2 tu ikut kesesuaian jumlah ayam yang ada ye..
Tak terliur ke?hehe.. cepat laaaa..gi cuba.. :)
No comments:
Post a Comment